Tuesday, July 18, 2006

Test Yourself

I recently created my first test for my summer class. My students will be taking it on Monday. I'm giving you the chance to quiz yourself today. I will post the answers in the comment section. No cheating and feel free to post how you did.

1. Carlos grew up with his parents and 3 siblings. After Carlos moved away to college, he married his girlfriend Maria, and they eventually had two children, Juan and Monica. With their children, Carlos and Maria form a(n)

a. family of orientation
b. family of procreation
c. foster family
d. extended family

2. The primary reason for the existence of the incest taboo in most societies is to

a. reduce the likelihood of birth defects and abnormalities
b. adhere to traditional moral and religious codes
c. protect innocent children who are dependent upon their caretakers
d. prevent sexual jealousies and conflicts within the family

3. Jack and Jill have an 18-year-old son, John, who lives with them. John recently got a job and started paying rent to his parents in order to help them financially. No one in the family realized how proud Jack would be of his son’s efforts, and how much John’s self-esteem would rise because of his contributions. According to structural functionalism, feelings of pride and self-esteem would be described as ______________, and paying rent to help the family finances would be described as __________________.

a. expressive; instrumental
b. instrumental; expressive
c. latent; manifest
d. manifest; latent

4. You are conducting a comprehensive study on the apparent differences between males and females. This study is likely to reveal that

a. apart from physical differences there are widespread differences between the two sexes
b.there is really no difference between the sexes
c.the differences within each sex are greater than the differences between the sexes
d.the differences between the sexes cannot be studied

5. Based on Cuber and Haroff’s (1966) study of married couples and their typology of marital relationships, what can we best conclude

a. the process of adjustment is fairly uniformed among couples
b. the survival of the relationship is based on a set of key factors
c. marriages vary in communication patterns and interaction styles
d. commitment is the best predictor of marital status.

6. Because of a husband’s __________________ rights, in about half of the states, a wife cannot charge her husband with rape.

a. common-law
b. conjugal
c. coverture
d. commingling

7. Research findings indicate that

a. men complain more about their marriages than women do.
b. wives tend to be happier than husbands.
c. women complain more about their marriages than men do.
d. husbands experience a higher rate of psychological problems than wives.

8. The nuclear family is comprised of which of the following?

a. wife, husband, and children
b. wife, husband, children, and other relatives
c. wife, husband, and children under age 16
d. a recently married couple

9. A teacher uses the analogy of the body, with its various parts all working together, when explaining one of the theoretical approaches in studying marriages and families. This would be the __________ perspective.

a. conflict
b. social exchange
c. structural functionalism
d. symbolic interactionism

10. The term "feminization of love" refers to

a. women taking the lead in love relationships
b. the research on love being conducted by women
c. love as a central aspect of the female domain and experience
d. a given stage in a relationship in which both partners exchange a special tenderness

11 Comments:

Blogger Jeffie said...

1)b, 2)d, 3)c, 4)c, 5)c, 6)b,
7)c, 8)a, 9)c, 10)c

7/18/2006 5:02 PM  
Blogger mom said...

I got 8 right. Not as good as I wanted, but OK, I guess. This is an interesting test. Hope your students do OK

7/18/2006 5:07 PM  
Blogger Amy P said...

I missed 2, 3, 5 & 9. And I've never taken a psych class. Oh wait, I took the clothing & human behavoir class

7/18/2006 8:10 PM  
Blogger lauren anne said...

I don't know about you guys, but i'm finished with school. Jeffie, I would appreciate it if you would leave work at work! Thats all...

7/19/2006 9:06 PM  
Blogger Amy P said...

Lauren I like you! He doesn't get it that he is the ONLY one who wants to be in school forever! At some point you have to stop learning about life and just jump in and live it :)

7/20/2006 1:11 PM  
Blogger Jeffie said...

Man, I'm being gang-tackled in my own blog!!

7/20/2006 5:53 PM  
Blogger lauren anne said...

We're just keeping you grounded.......smarty pants!

7/21/2006 7:56 AM  
Blogger oldtennisbum said...

ekerqexApparently Lauren fits in well ..Keep dogging him, it's what we do.

7/21/2006 1:22 PM  
Blogger Amy P said...

That's why he so *into* psychology... Hey, 8 comments! WOW! ooopps I make 9 mr popular...

7/21/2006 9:22 PM  
Blogger Jeffie said...

I guess the secret to getting a lot of comments is to fail to post more than once a week and to serve as the butt of everyones' jokes. Who knew?

7/23/2006 10:55 PM  
Blogger mom said...

I was hoping you'd have a new blog up, but these comments sound so like family! Home, late, tired and grumpy...I hate flying.

7/23/2006 11:54 PM  

Post a Comment

<< Home